In dit blog deel ik graag 4 trucs die veel werkzoekenden nog niet optimaal benutten.
Echt waar, ik kan je talloze tips geven over hoe je Google nog beter kunt gebruiken in je zoektocht naar de perfecte baan. Het gaat verder dan alleen het zoeken naar informatie over het bedrijf waar je solliciteert. In dit blog deel ik graag 4 trucs die veel werkzoekenden nog niet optimaal benutten.
1. Gebruik het Tijdfilter
Als je bijvoorbeeld zoekt naar vacatures in jouw stad of binnen een specifieke discipline, kun je op ‘Tools’ klikken en vervolgens de optie ‘Afgelopen 24 uur’ selecteren in plaats van ‘Elke periode’.
Zo krijg je enkel vacatures te zien die vers van de pers zijn, óók vacatures die (nog) niet op al die vacaturesites zijn geplaatst.
2. Zoekterm: “Solliciteren” i.p.v. “Vacature“
Probeer eens te zoeken naar woorden als “solliciteren”, “solliciteer”, “job”, “functie” of “baan” in combinatie met de functietitel, synoniemen of de namen van de organisaties waarin je geïnteresseerd bent.
Het woord “vacature” dat lange tijd bovenaan de lijst stond, wordt namelijk vaak vervangen door zinnen als “Wij zoeken een…”, “Ben jij…”, of “Voor onze afdeling… zoeken wij…”. De woorden “solliciteren” of “solliciteer” komen bijna altijd voor in de (op één na) laatste alinea van een vacature.
3. Verfijn je meldingen: Boolean
Naast de voorkeuren die je kunt instellen in de zoekopties, is het belangrijk om je zoekopdracht zo nauwkeurig mogelijk te formuleren. Hoe beter je zoekopdracht is geformuleerd, hoe relevanter de meldingen zullen zijn die je ontvangt.
Een aantal simpele trucjes om jouw meldingen te verfijnen:
Onderzoek van tevoren “welke termen“ veel worden gebruikt in jouw vakgebied, zodat je zeker weet dat Google zoekt naar de juiste functietitels, synoniemen, personen, trends, bedrijven of producten .
Plaats je zoektermen tussen “aanhalingstekens” om Google te laten zoeken naar exacte woorden of zinsdelen (bijvoorbeeld: “vacature boekhouder”). Zonder aanhalingstekens zal Google afzonderlijk naar alle woorden zoeken en een melding sturen zodra een van die woorden voorkomt in een publicatie.
Gebruik “Site:” om meldingen te krijgen van een specifieke website (bijvoorbeeld: Site:www.loopbaanlounge.nl loopbaantrainer).
Met de woorden “AND” en “OR” kun je meerdere zoektermen combineren in één zoekopdracht, wat handig is wanneer een functie meerdere titels kan hebben (bijvoorbeeld: “vacature accountmanager” OR “vacature verkoper buitendienst“).
Als je naar vacatures zoekt in een specifieke regio (meerdere dorpen/steden), maak dan een opsomming van de individuele plaatsnamen in plaats van alleen de regio te vermelden. Werkgevers vermelden namelijk vaker specifieke plaatsnamen in een vacature dan de algemene regio. Bijvoorbeeld: in plaats van “boekhouder Noord Brabant” kun je beter zoeken naar “boekhouder Breda” OF “boekhouder Tilburg” OF “boekhouder Den Bosch”.
Het is ook belangrijk om de resultaten van je zoekopdrachten te controleren. Wanneer je de zoektermen invoert in de zoekbalk, worden er voorbeelden uit het (recente) verleden weergegeven. Deze voorbeelden geven je een idee van de meldingen die je kunt verwachten als je de zoekopdracht daadwerkelijk activeert. Als je merkt dat de zoektermen niet de gewenste resultaten opleveren, moet je jouw zoekopdracht aanpassen. Onderschat het belang van het controleren van de meldingen niet. Je wilt er zeker van zijn dat alles correct is ingesteld wanneer je Google gebruikt voor je online zoekwerk.
Naast de woorden “AND” en “OR” zijn zoekopdrachten in Google niet hoofdlettergevoelig. Dit betekent dat je plaatsnamen en functietitels zowel met hoofdletters als zonder hoofdletters kunt schrijven
.
4. Je zoekopdracht opslaan: Google Alert
Waarom zelf constant naar vacatures zoeken als je het ook door Google kunt laten doen?
Naast de voorkeuren die je kunt instellen bij de opties, is het ook belangrijk om je zoekopdracht zo nauwkeurig mogelijk te formuleren. Hoe beter je zoekopdracht is geformuleerd, hoe relevanter de meldingen zullen zijn die je ontvangt.
Hier zijn enkele eenvoudige trucs om je meldingen te verfijnen:
Essentiële meldingen voor de werkzoekende
De mogelijkheden van Google Alerts zijn eindeloos en je kunt jouw creativiteit de vrije loop laten gaan. Toch zijn er een aantal essentiële meldingen die iedere werkzoekende zou moeten gebruiken (vervang de schuingedrukte onderdelen):
“Je eigen naam” (doel: online voorkomen controleren)
Site:www.website.nl functietitel (doel: vacatures zoeken op bepaalde website)
“Naam invloedrijk/belangrijk persoon” (doel: op de hoogte blijven van trends in de sector of van opvallende prestaties van belangrijke personen)
Als werkzoekende kun je Google Alerts dusdanig instellen dat jij een melding krijgt, zodra er een vacature wordt gepubliceerd waar jij naar op zoek bent.
Voordelen voor de werkzoekende
Vacatures: krijg een melding zodra ergens op het internet jouw droomvacature wordt gepubliceerd en wees de eerste die solliciteert.
Bedrijfsupdates: volg het bedrijf waar je gaat solliciteren, zodat je weet wat er speelt. Zowel negatieve als positieve publicaties kunnen je helpen om een goed beeld te vormen van het bedrijf.
Trends in de sector: nieuwe toetreders, innovaties, fusies en overnames. Blijf van alle relevante ontwikkelingen op de hoogte, zodat je jouw volgende sollicitatiegesprek naar een hoger niveau kunt tillen.
Personen: krijg meldingen zodra belangrijke mensen worden genoemd op het internet. Dit kan een invloedrijke professional zijn in jouw branche, maar bijvoorbeeld ook iemand uit je netwerk. Wanneer iemand promoveert of een prijs wint, kun jij de eerste zijn die hem feliciteert.
Online voorkomen controleren: door Google Alerts dusdanig in te stellen, kun je een melding ontvangen zodra jouw naam wordt genoemd op het internet. Ideaal om direct actie te ondernemen wanneer een reactie, opmerking of (nieuws)bericht niet overeenkomt met je Personal Brand.
Cursussen en opleidingen: krijg een melding zodra nieuwe cursussen of opleidingen worden aangeboden, zodat je nooit achterloopt op de (technologische) ontwikkelingen in jouw vakgebied.
Bespaar tijd: door Google het online gedeelte van jouw zoektocht over te laten nemen, kun jij je kostbare tijd besteden aan andere zaken.
De bovenstaande voordelen zijn slechts een aantal algemene voorbeelden. In principe kan alles wat voor jouw persoonlijke situatie relevant is, door Google worden gefilterd. Mits je het correct instelt.